איזה יופי יש בברכה הזו: שתתגשמנה כל משאלות לבנו לטובה.
לא צריך יותר מזה.
אני מאחל לכולכם בריאות, ואהבה, ושמחה ואת כל הטוב שבעולם. אבל לפני הכל אני מאחל לכם שלבכם יהיה מלא תמיד במשאלות ושכולן יתגשמו לטובה.
ומחשבה לשנה החדשה:
בספר “יותם הקסם” (או “קאיטוש המכשף” כפי שהוא נקרא במקור ובתרגום החדש), מספר יאנוש קורצ’ק בין השאר על התובנה של הגיבור שלו – כשהוא זוכה במשהו מישהו אחר מאבד אותו.
זה רעיון מאד מטריאליסטי, אפילו הייתי אומר מרקסיסטי, ובכל מקרה – זה רעיון “כלכלי”, במובן שהוא לוקח את תופעת המחסור כנתונה.
אבל בדיוק כשם ש”אין דבר שהוא מעבר למידה” כך “יש דברים שאין להם שיעור”. לא תמיד כשאתה מקבל משהו זה אומר שהוא נלקח ממישהו אחר. החיים מלאים במצבים בהם זה נהנה וזה אינו חסר.
עגנון חותם את “סיפור פשוט” בשיחה בין גיבוריו בשאלה האם האהבה מתרבה עם כל ילד או שהיא סופית ומתמעטת, מתחלקת בין הילדים שנולדים. אם אני מבין נכון, זהו מסר חשוב של הסיפור – שמי שאהבתו סופית ומתמעטת לא יכול להיות מאושר. במובן הזה, האהבה הרומנטית של הירשל הגיבור מתגלה כמוגבלת במהותה. דווקא אשתו מינה, ה”לאה” של הסיפור, מתגלה בהשלמה הסטואית שלה עם גורלה כמי שמסוגלת לאהבה יותר ממנו.
לקחים? לא לאהוב במקום. לאהוב בנוסף. פשוט ככל שזה נשמע, אבל לא טריוויאלי – זה הרי לא פשוט להיות פשוט. אז מי ייתן ותהיה לנו שנה פשוטה.
תגובות
אמן ותמיד נבקש משאלות, אמן שהן תמיד יתגשמו, אמן שתמיד נהייה פשוטים, פשוט נאהב, בנוסף.
שנה טובה.
שנה טובה, שוקי – לך, לזוגתך, לחתולים המקיפים אתכם, וכמובן לכל קוראיך ומוקיריך.
המחשבה שהעלית כאן על לתת ולקבל העסיקה אותי בזמנו רבות, אולם בניגוד למודל שפיתחת, הגעתי לתובנות אחרות, שמסתכמת באפוריזם הבא:
“הדברים הכי יקרים – הם הדברים שאתה מקבל בחינם”
ממשפט זה ניתן להסיק שני דברים, להבנתי;
1. אין שיעור לדברים שאתה מקבל בחינם ומתוך אהבה, שכן אין להם תמורה.
2. אין לך מושג כמה הדברים שאתה מקבל בחינם (עכשיו) עוד יעלו לך בעתיד.
אם תרצה, אפשר להעביר כמה כדורי פינג ופונג בנקודות אלו.